Danskerne har gennem flere årtier trumfet frem indenfor møbelindustrien. De fleste kender dog også den klassiske stol ’Ægget’ eller den populære lampe ’PH-lampen’. Flere og flere danske møbelproducenter træder forsat i kraft indenfor branchen. Det gælder blandt andet firmaet Sika-design, der har eksisteret siden 1942, og fortsat vinder møbel- og stof-hjerter i de danske hjem. Hvorfor bliver netop dette firma til en klassiker, og hvad danner grundlaget for en møbelklassiker.
Nytænkende, skælsættende, anderledes men kendt
I mange industrier dannes populære produkter eller firmaer ved at være nyskabende. Her kan der bruges forskellige former for innovation, hvor den helt skælsættende kaldes ’paradigmeinnovation’. Det er med andre ord revolutionerende innovationer, der deler vandene og ændrer folks opfattelse, forståelse eller indtryk. Der skal ligeledes radikale valg til for at danne klassikere.
Dermed skal man ikke blot følge trends – man skal skabe dem. Flere møbeleksperter mener derfor også, at en møbelklassiker skal være fremtidsnær, men ikke være for abstrakt. Det hele handler såmænd om en balance. Balancen mellem nyt og kendt.
Mange danske designs tager derfor udgangspunkt i former, man kender, som eksempelvis et æg eller bogstavet y. Dertil skabes der også et grundlag for nemme navne, man kan huske. En klassiker kan nemlig også dannes ved omtale – derfor er navnet vigtigt. Hvis det enten er et overraskende eller sjovt navn, snakker mange mennesker om det, og produktet bliver dermed også mere kendt i løbet af tiden.
En anden ting som danner en god klassiker, er holdbarheden, kvaliteten og bestemt også bæredygtigheden. Virksomheder vinder derfor mange kunder ved at bruge anderledes og alternative materialer, som fungerer mindst lige så godt som træ eller stål. Dette lægger firmaet Sika-design blandt andet meget vægt på.
Bæredygtige møbler
Sika-design er en af Skandinaviens ældste producenter af rattan og kurvemøbler. Det hele startede dog med en møbelserie lavet af siv og pil tilbage i 1942. Få år efter begyndte produktionen af rattan, som nu danner grundlaget for alle firmaets indendørsmøbler. Rattan er forskelligt fra træ, da det er en græsart. Græsarten er særdeles bæredygtig grundet dens hurtige regenereringstid på blot 5 til 7 år. Dette er væsentlig hurtigere end et træ.
På mange punkter ligner materialet bambus, som også er blevet et populært alternativ til materialer til møbelproduktion. Begge materialer er ekstremt slidstærke og holdbare, hvilket blot gøre produkterne endnu mere bæredygtige. Dog er rattan meget bøjeligt i modsætning til bambus, da bambus er hult. Materialerne bevarer et naturligt udseende og en ro, som også træmøbler skaber. Dermed er de bæredygtige møbler perfekte til et nyt hjem, hvor nærvær er i fokus.
Selve produktionen og behandlingen af rattanmøbler kræver ikke meget CO2-udslip. Materialet kan ligeledes også bøjes ved håndkraft, og kræver ikke mange maskiner. Derudover er det så holdbart, at møblerne vil kunne holde til næste generation. Dette fokus på bæredygtighed er blandt andet med til at gøre møblerne populære – særligt i takt med det voksende fokus på dette emne fra befolkningen. Derudover skaber Sika-design komfortable, afdæmpede og naturlige møbler til enhver smag. Dette skaber eksempelvis en møbelklassiker.